Noticies

JORNADA TÈCNICA AIGUA REGENERADA
20/05/14
Veolia i AITASA organitzen una jornada per analitzar l'ús d'aigua regenerada per a la indústria química de Tarragona

• La jornada s'ha enfocat en la producció i distribució d'aigua regenerada procedent de l'estació regeneradora d'aigua del Camp de Tarragona, la qual ha produït durant el 2013 prop d’1,2 Hm3

• Durant 2014 es començarà a produir a produir aigua desmineralitzada, amb una previsió de 100.000 m3, per atendre noves demandes de les indústries i millorar la competitivitat de la química donant un servei de valor afegit
La Canonja (Tarragona), 20 de maig de 2014. La filial espanyola de Veolia, conjuntament amb AITASA -Aigües Industrials de Tarragona SA- ha organitzat una Jornada Tècnica per a les Indústries del Polígon Químic de Tarragona, comptant amb la col•laboració especial de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la Generalitat de Catalunya (Departament de Salut) i l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Celebrada aquest dimarts 20 de maig sota el nom "Impacte Tècnic i Econòmic de la reutilització d'aigua a la Indústria Química", més de 75 persones han participat en la jornada que estava enfocada en la producció i distribució d'aigua regenerada i desmineralitzada procedent de la Planta del Camp de Tarragona, i com la seva reutilització permet reduir costos als seus usuaris, a més de contribuir al desenvolupament sostenible de la zona. Aquesta planta, durant 2013, ha produït prop d’ 1,2 hm3, alhora que és una infraestructura pionera a Europa.

En l’obertura de la sessió, el conseller delegat d’AITASA, Marc Fargas, explicava que es tracta d’una “aigua fabricada a la carta”, mentre que l’homònim de Veolia, José Angel Legaz, ha fet èmfasi en “l’exemple de sostenibilitat, com aprofitament d’un subproducte, i ser model d’economia circular”. L’alcalde de La Canonja es congratulava del “valor afegit que representa l’aigua regenerada per al Clúster Químic de la Mediterrània”, constituït el 28 de març passat.

En les intervencions tècniques. El director de l’àrea d’abastament de l’ACA, Jordi Molist, assegurava que aquest projecte és “es tracta d’un projecte pioner, fruit de la col•laboració entre els usuaris industrials i les administracions, en benefici de la millora global de la garantia de l’àmbit”.

El director d’AITASA, Daniel Montserrat, ha anunciat que “en el curs d’enguany entrarà en funcionament un nou servei de producció d’aigua desmineralitzada, atenent les demandes d eles empreses”. Es preveu que seran uns 100.000 m3.

En les sessions tècniques cal destacar la intervenció de la representant del Servei Territorial de la Salut de Tarragona de la Generalitat, Carme Coll, que ha corroborat “la qualitat de l'aigua regenerada produïda a la planta, que compleix amb la normativa, pel que la seva reutilització a la indústria és completament segura des d'un punt de vista sanitari”. S’han explicat experiències de funcionament de plantes, solucions tècniques i de funcionament en altres llocs del món. La Jornada ha comptat amb un bloc dedicat a l'entrada en vigor de la directiva d'emissions industrials i el seu impacte per al sector químic.

L'esdeveniment ha finalitzat amb la clausura de Jesús Loma-Ossorio, President de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), qui ha destacat el fet que “sense necessitar aigua, la indústria aposta per convertir en estalvi el sobrecost que representa la desmineralització de l’aigua que han de fer les empreses, la qual cosa esdevé estalvi i millora de la competitivitat”, un fet que “contribueix al desenvolupament tecnològic i del territori”.

Per la seva banda el director de l'Agència Catalana de l' Aigua, Jordi Agustí, ha tancat la sessió felicitant organitzadors i assistents per l’interès “en la nova tecnologia de futur, ja que la fabricació d’aigua que suposa que l’aigua no és un factor que limiti el creixement”.

L'Estació Regeneradora d'Aigua del Camp de Tarragona, situada en terrenys annexes a la depuradora de Vila-seca i Salou, és un projecte promogut per l'Agència Catalana de l' Aigua conjuntament amb AITASA per a les empreses de l'Associació Empresarial Química de Tarragona, i finançat en gran part per fons europeus, que des de finals de 2012 està proveint d'aigua regenerada a aquestes indústries.